algemeen

Het is belangrijk om te weten dat deze termen niet inhouden dat er geen suiker in de producten zitten.

1. Verklaring van Termen:

  • suikerarm
  • suikervrij 
  • geen toegevoegde suikers

2. E-nummers:

  • additief
  • schadelijk of niet?
  • algemene conclusie

3. Algemene ingrediënten

1. Verklaring van termen 

Suikerarm

Een product mag suikerarm genoemd worden indien er minder dan 5 gram suiker per 100 gram in zit.

Suikervrij

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor suikervrij. Maar wanneer dit op een product staat, betekent dit niet dat er GEEN suiker in zit. Het betekent dat het suikergehalte maximaal 0,5 gram per 100 gram of 0,5 gram per 100 milliliter is. Een klein beetje dus, maar in een literfles zit dan dus in totaal 5 gram suiker…

Geen toegevoegde suikers

Geen toegevoegde suikers betekent alleen dat er geen geraffineerde suiker of zoetstof is toegevoegd, maar alleen de suiker die van nature aanwezig is. Let hier goed op, sommige gedroogde vruchten kunnen bijvoorbeeld meer suiker bevatten dan je in eerste instantie denkt.

2. E-nummers

Wat is een e-nummer eigenlijk? Een e-nummer is een additief dat door de Europese Unie is toegestaan als toevoeging aan levensmiddelen voor menselijke of dierlijke consumptie. Wat is een additief?

Hieronder verstaan we een middel dat toegevoegd wordt om de eigenschappen van een product te bewaren totdat het geconsumeerd wordt. Voor alle e-nummers is uitgebreid onderzoek gedaan. Vervolgens wordt die dosis 100 maal verkleind en dat is de ADI (aanvaardbare dagelijkse inname).

De e-nummers zijn ingedeeld op basis van hun functie:

E-nummer Functie

100 Kleurstoffen

200 Voedingszuren en conserveermiddelen

300 Anti-oxidanten en voedingszuren

400 Emulgatoren, stabilisatoren, verdikkings- en geleermiddelen

500 Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen

600 Smaakversterkers

900 Glansmiddelen, antischuimmiddelen, meelverbeteraars, verpakkingsgassen en zoetstoffen

1400 Gemodificeerd zetmeel

1500 Kunstmatige smaakstoffen en oplosmiddelen voor aroma’s

Schadelijk of niet?

Over het algemeen klopt het dat e-nummers niet schadelijk zijn voor de mens, ze zijn immers goedgekeurd door de EU. Maar er zijn een aantal e-nummers waar aan getwijfeld wordt zoals bijvoorbeeld E621 – Mononatriumglutamaat.

Ook wel ve-tsin genoemd. Mononatriumglutamaat is het meest voorkomende niet-essentiële aminozuur, dat van nature in eiwitrijke producten als soja, melk en vlees zit. Maar mononatriumglutamaat wordt vaak aan voeding toegevoegd als smaakversterker. Mononatriumglutamaat produceert namelijk een zeer specifieke smaak: ‘umami’, ook wel de zesde smaaksensatie genoemd. Maar eigenlijk is smaak niet het goede woord voor umami, het heeft namelijk op zichzelf niet echt een smaak, maar versterkt wel andere (hartige) smaken. Er wordt vaak gezegd dat deze stof leidt tot hoofdpijn, hartkloppingen, droge mond en nog veel meer andere symptomen. Dit wordt ook wel het Chinese Restaurant Syndroom genoemd, omdat in de Chinese keuken veel Ve-tsin gebruikt wordt. Er zijn nog geen goed uitgevoerde dubbel blind placebo gecontroleerde onderzoeken die hebben kunnen aantonen dat Ve-tsin deze symptomen veroorzaakt.

Mogelijkerwijs is het wel zo dat sommige mensen super gevoelig zijn voor Ve-tsin en er een soort allergische reactie op krijgen, maar ook dit wordt niet consequent gevonden in onderzoeken. Er zijn zelfs positieve effecten van E621 bij ouderen. Omdat bij de ouderen de smaaksensatie afneemt gaan ze vaak minder eten, het eten smaakt hen minder. Door E621 toe te voegen wordt de smaak versterkt en dat kan dus de voedselinname van ouderen verbeteren

Algemene conclusie

E-nummers zijn zo slecht niet. Maar het is natuurlijk wel zo dat e-nummers vaak in producten zitten waar andere stoffen in zitten die niet heel erg goed zijn voor de gezondheid (suiker, zout, wit meel). Maar zoals altijd geldt, geniet, maar gebruik e-nummers met mate!

3. Algemene ingrediënten

Onze suikervrijesnoepjes bevatten stevia, Maltitol(suiker uit mais of tarwe) en heeft het E-nummer E965 of Mannitol(suiker uit zeewier of zelfs paddenstoelen) en heeft het E-nummer E421. De niet suikervrije snoepjes bevatten biologische bruine rietsuiker.

Heel veel van onze kleurstoffen komen gewoon uit spinazie, kurkuma en paprika.

Dus u kunt er van uitgaan dat al de kleurstoffen (E-nummers) bij ons getest zijn en in de veilige categorie vallen. Heel veel E-nummers zijn ook gevaarlijk, maar bij ons niet. Bij ons krijg je wat je koopt en niks anders.

gewoon snoepgoed